Ο τόπος διαθέτει την δική του ακουστική πολυπλοκότητα η οποία συμμετέχει στην ύφανση της ταυτότητάς του και συνδιαμορφώνεται από την διαλεκτική της σχέση με την μορφολογία του εδάφους, τα στοιχειά της φύσης, τα πλάσματα που διαβιούν, που διαβαίνουν. Ο ήχος είναι το νήμα που δημιουργεί τρισδιάστατα διάχρονα δομικά πλέγματα μεταξύ υλικών και άυλων πολιτισμικών χαρακτηριστικών και συνδέει την ντοπιολαλιά με την αρχιτεκτονική, την αφήγηση, την μυθοπλασία και την λαογραφία με το ανάγλυφο του τοπίου και τα γεννήματά του. Συμπλέκει την ανάμνηση με τις αισθήσεις του παρόντος. Τα ακούσματα είναι μέρος του περιβάλλοντος.
Αναζητώντας μια ατομική ή μια συλλογική εμπειρία περπατάμε σιωπηλά και αφουγκραζόμαστε τους ήχους που μας περιβάλλουν. Ο ηχοπερίπατος είναι ο τρόπος γνωριμίας με το τοπίο, με την φύση και τον πολιτισμό του, επιβαρύνοντας με την ελάχιστη όχληση την βιοποικιλότητα της περιοχής. Γινόμαστε μέρος του περιβάλλοντος της διαδρομής με όλες μας τις αισθήσεις. Δεν είμαστε μόνο θεατές. Είμαστε συμμέτοχοι δίνοντας και παίρνοντας ηχητικά ερεθίσματα. Τα βήματά μας, τα λαχανιάσματα, οι χτύποι της καρδιάς, το θρόισμα των φύλλων, οι καμπάνες του χωριού, τ’ αλιχτίσματα, τα τιτιβίσματα…
Οι ηχότοποι, τα ηχοτοπία που συνάπτονται από την εκάστοτε συνείδηση δεν είναι μοναδικά. Είναι εμπειρικοί, εννοιολογικοί και φαντασιακοί τόποι οι οποίοι συντίθενται από την βιωμένη εμπειρία του καθενός, από τα χαρακτηριστικά της ανατομίας του και από την ρέουσα πραγματικότητα της στιγμής. Το ηχοτοπίο είναι μια εναλλακτική αισθητηριακή γνωριμία με το περιβάλλον. Κι ο καθένας μπορεί να το νιώθει, να το αντιλαμβάνεται, να το αισθάνεται με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο.
Αφουγκραστείτε τον τόπο, κάτι έχει να σας πει!
Ακόμα και από μακριά, τι κι αν εκεί δεν είμαστε παρόντες, η ηχητική αποτύπωση του ηχοπερίπατου σε ηλεκτρονικό διαδραστικό χάρτη δίνει την δυνατότητα μιας εναλλακτικής μορφής ξενάγησης. Το ηχητικό συμβάν σε κάθε σημείο ενδιαφέροντος μπορεί να ακουστεί επιλέγοντας την πράσινη νότα. Είναι μια συμπεριληπτική αισθητηριακή γνωριμία με τον τόπο, και τις ποικιλότητές του είτε τις πολιτισμικές, είτε τις βιο/γεωλογικές. Την συμπληρώνουν δυο ηχητικά οδοιπορικά που αποδίδουν τα ηχοτοπία και τις συνδέσεις τους με τον πολιτισμό, τα μνημεία και την ιστορία του τόπου, χρησιμοποιώντας ηχογραφημένα ρεαλιστικά ηχητικά συμβάντα, αφηγήσεις και συνεντεύξεις, επενδυμένα με πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις.
Κι αν τύχει να περπατάμε σε τούτα τα μέρη, η εφαρμογή e4Waterways για έξυπνες συσκευές δίνει την δυνατότητα μιας συμπεριληπτικής επί τόπου ξενάγησης. Υλοποιεί για εμάς μια ηχητικά επαυξημένη γεωεντοπισμένη διαδρομή. O περιπατητής λαμβάνει αυτόματα ένα ακουστικό ερέθισμα καθώς προσεγγίζει σημεία ενδιαφέροντος επί της διαδρομής. Ακούει ένα ηχητικό στιγμιότυπο που άλλοτε είναι ρεαλιστικό και άλλοτε αφηρημένο και αφορά μνημεία της φύσης και του πολιτισμού. Με αυτόν τον τρόπο συμπληρώνεται η τρέχουσα βιωματική εμπειρία του ηχοπερίπατου λαμβάνοντας φαντασιακές προεκτάσεις. Στην περίπτωση της απομακρυσμένης ξενάγησης το ηχητικό συμβάν σε κάθε σημείο ενδιαφέροντος μπορεί να ακουστεί επιλέγοντας την πράσινη νότα.
Ο διαβάτης της ηχοϊστορίας ξεκινά μια περιπατητική εμπειρία στην διαδρομή από το Χανδρά μέχρι τον ερειπωμένο οικισμό της Βόιλα και πάλι πίσω. Βγαίνει το πρωί από το σπίτι του καλημερίζεται, πλένει το πρόσωπό του στην κοινοτική βρύση και περιδιαβαίνει μέχρι που επιστρέφει πίσω το βράδυ. Στην διάρκεια του περιπάτου του αφουγκράζεται ρεαλιστικά ηχητικά στιγμιότυπα και με την βοήθεια των μουσικών φράσεων μας ταξιδεύει από το τώρα στο παρελθόν και πίσω. Τα μουσικά όργανα δρουν ως σκουληκότρυπες, ανοίγουν πύλες στο χώρο και στο χρόνο σε συγκεκριμένες ιστορικές περιόδους της αραβοκρατίας, της ενετοκρατίας, της τουρκοκρατίας, της αιώνιας κρητικής γης.
Μια αναζήτηση του ανθρώπου στο οροπέδιο των Αρμενοχαντράδων Σητείας που συναντά τον τάφο των προγόνων του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού. Οδηγός είναι ο λόγος ενός ανθρώπου γέννημα, θρέμμα του τόπου με βαθιά γνώση της πολιτιστικής και λαογραφικής ταυτότητας της περιοχής, του φιλολόγου κ. Μανόλη Χρυσουλάκη. Οι στίχοι του Σολωμού σκιαγραφούν το τοπίο. Ο λόγος, η απαγγελία και η αφήγηση, τα παραδοσιακά όργανα και τα ηχοτοπία συνθέτουν την ακουσματική αναπαράσταση του τόπου, του τοπίου και του ανθρώπινου βίου ανά τους αιώνες.